
قانون بازیکنان بومی لیگ برتر چیست و چگونه کار میکند؟
هفتیک- مدیران دپارتمان جذب بازیکن باشگاههای لیگ برتری هر تابستان وظیفه دارند که بازیکنان جدیدی را در بازاری که بیش از پیش رقابتی و پر چالش شده به خدمت بگیرند.
بازیکنان پر توقع، مدیر برنامههای زیرک و انتظارات غیرممکن از سوی هواداران باعث شد که این وظیفه ناخوشایند باشند. و مدیرانی که در حال خرید بازیکن از کشورهای خارجی هستند باید اطمینان حاصل کنند که قوانین لیگ برتر را هم رعایت میکنند.
این قوانین- که اولین بار در سال 2015 ز سوی گرگ دایک، رییس وقت اتحادیه فوتبال، در فوتبال انگلیس به کار گرفته شد- باشگاهها را موظف میکند که باید تعداد مشخصی بازیکن بومی در فهرست 25 نفرهشان برای لیگ برتر داشته باشند.
هدف این قانون مهیا کردن شرایطی خوب برای پرورش استعدادها برای تیم ملی [انگلیس] بود اما در عین حال عواقب غیرمنتظرهای مانند گروهی انتخابی از دروازهبانان سوم داشته که خرید آنها بیشتر از این که تصمیمی فوتبالی باشد، تصمیمی لجستیکی به نظر میآید.
بنابراین، این قوانین چه معنای دارند؟ چه باشگاههایی در آستانه رسیدن به سقف محدوده تعیین شده هستند- و این قانون چه تاثیری روی فعالیت نقل و انتقالاتی آنها دارد؟ اتلتیک در این مقاله در این باره توضیح میدهد.
***
قوانین لیگ برتر چیست؟
برای کسانی که چیزی در این باره نمیدانند باید گفت که باشگاهها اجازه دارند حداکثر 25 بازیکن در فهرستشان برای لیگ برتر داشته باشند.
آنها میتوانند هر تعداد بازیکن زیر 21 سال که میخواهند به این فهرست ضمیمه کنند- مهم نیست که آیا آنها عضو ثابت تیم بزرگسالان باشگاه هستند یا چه ملیتی دارند.
برای مثال، گابریل مارتینلی از آرسنال در فصل 23-2022 بازیکن زیر 21 سال است- و مشکلی برای سهمیه بازیکنان بومی آرسنال ایجاد نمیکند.

گابریل مارتینلی برزیلی به دلیل اینکه قبل از 21 سالگی، سه فصل در لیگ برتر بازی کرده، بازیکن بومی محسوب میشود.
این در حالی است که او 57 بازی در لیگ برتر برای این باشگاه انجام داده و 11 گل به ثمر رسانده است.
برای فصل آینده، بازیکنان باید پس از اول ژانویه 2001 به دنیا آمده باشند تا در سهمیه زیر 21 سال قرار بگیرند.
در قوانین فعلی، تنها 17 بازیکن در فهرست هر باشگاه لیگ برتری میتوانند غیر بومی باشند. این بازیکنان میتوانند هر ملیت یا هر سنی داشته باشند.
اعضای باقی مانده از فهرست تیم اول باید بازیکنان بومی باشند.
بازیکن بومی کیست؟
تعریف این عبارت بسیار ساده است.
برای این که بازیکنی بومی به حساب بیاید باید حداقل سه سال پیش از آن که 21 ساله شود برای یکی از باشگاههای عضو اتحادیه فوتبال انگلیس بازی کرده باشد. از همه مهمتر این که این بازیکنان نباید لزوما انگلیسی باشند- بازیکنانی مانند پل پوگبا و هکتور بیرین به عنوان بازیکن بومی به حساب میآیند.
ویلیام سالیبا مثال جذاب دیگری در این زمینه است. این ملیپوش فرانسوی در پاریس به دنیا آمده اما بازیکن بومی به حساب میآید چون به مدت سه فصل پیش از تولد 21 سالگیاش در اختیار آرسنال بوده و در فهرست لیگ برتری این باشگاه حضور داشته است.

اتین گرین، دروازهبان سنتاتین، علی رغم اینکه برای تیم زیر 21 سالههای انگلیس بازی میکند، در لیگ برتر بازیکن بومی محسوب نمیشود.
از سوی دیگر باید در نظر داشت که ملیت یک بازیکن لزوما به این معنا نیست که آنها حتما بومی هستند. برای مثال، اتین گرین، دروازهبان سنتاتین که برای تیم ملی زیر 21 سالههای انگلیس بازی میکند، در صورت پیوستن به باشگاهی لیگ برتری در این تابستان، بازیکن بومی به حساب نمیآید.
اگر یک تیم به اندازه کافی بازیکن بومی نداشته باشد چه؟
این قانون در واقع برای محاسبه تعداد بازیکنان غیر بومی است، نه محاسبه تعداد بازیکنان بومی. در عمل، این یعنی باشگاهی که هشت بازیکن بومی یا بیشتر ندارد موظف است که فهرستی کمتر از 25 نفر ارائه کند.
برای مثال، لیورپول که فصل گذشته تنها هفت بازیکن بومی داشت، فهرستی 24 نفره برای لیگ برتر ارائه کرد.
چطور برگزیت شرایط را پیچیده کرد؟
پیچیدهتر از پروتکل ایرلند شمالی؟ شاید نه. اما باشگاههای لیگ برتری تحت تاثیر برگزیت قرار گرفتهاند چون باشگاههای انگلیسی دیگر نمیتوانند به انتقال آزاد کاگران در بازار واحد دسترسی داشته باشند.
اگر نخواهیم پیچیدگی این شرایط را به طور دقیق بررسی کنیم، باید بگوییم که تیمها دیگر نمیتوانند بازیکنان زیر 18 سال کشورهای عضو اتحادیه اروپا را به خدمت بگیرند.
با توجه به این که بازیکنان باید سه سال پیش از 21 سالگی برای یکی از باشگاههای عضو اتحادیه فوتبال بازی کنند، این شرایط باعث میشود که بسیاری از بازیکنان خارجی شرایط تبدیل شدن به بازیکن بومی را نداشته باشند.
با این حال، بازیکنی که در 18 سالگی عضو تیمی شده، اگر در شش ماه اول سال به دنیا آمده باشد و در تابستان پس از 18 سالگیاش به این باشگاه پیوسته باشد میتواند شامل این قانون شود. این شامل سالیبا در چند فصل پیشرو میشود.
باشگاهها در گذشته چطور با این قانون مواجه میشدند؟
اغلب آنها اطمینان حاصل میکردند که بازیکنانی که حضورشان در تیم لازم است اما شاید زیاد بازی نکنند، بومی هستند.
یکی از پستهایی که سازگاری بسیاری با این مفهوم دارد، دروازهبانان ذخیره هستند.
برای مثال، اتلتیک متوجه شده که تصمیم تاتنهام برای دائمی نکردن قرارداد قرضی پیرلوییجی گولینی و جذب فریزر فارستر به جای او، به خاطر قوانین بازیکنان بومی بوده است.
شرایط باشگاهها در فصل گذشته چگونه بود؟
اتلتیک در آستانه فصل 23-2022 به شرایط هر تیم در فصل گذشته نگاهی انداخته است.
لیورپول بیشتری تعداد بازیکن غیربومی را در فهرستش داشته و تنها تیمی در لیگ است که به سقف 17 بازیکن رسیده است.
هیچ کدام از شش باشگاه بزرگ بیشتر از 40 درصد بازیکن بومی ندارند، هرچند وولوز کمترین میزان را با تنها 21.1 درصد به خود اختصاص داده است.
قابل درک است که تیمهای تازه صعود کرده با مشکلی روبرو نخواهند بود. بورنموث در این زمینه پیشرو است و فصل گذشته تنها چهار بازیکن داشت که بومی به حساب نمیآمدند. جدای از تیمهایی که از چمپیونشیپ به لیگ برتر آمدهاند، نیوکاسل بیشترین میزان بازیکنان بومی را با 60 درصد دارد.
آیا مشکلی برای لیورپول به وجود خواهد آمد؟
این موضوع شاید روی سایر اقدامات آنها تاثیرگذار باشد، خصوصا پس از جذب داروین نونیز، مهاجم تیم ملی اروگوئه، که با قراردادی به ارزش 75 میلیون یورو به این تیم پیوست.
با این حال، فروش سادیو مانه به بایرن مونیخ ممکن است باعث ایجاد تعادل پس از جذب نونیز شود، در حالی که جدایی دیووک اوریگی باعث شده که لیورپول 16 بازیکن غیر بومی برای فصل آینده داشته باشد که یکی کمتر از سقف محدودیت است.
سپ فن دن برخ، مدافع میانی هلندی، در فصل 23-2022 هم همچنان زیر 21 سال به حساب میآید.
شرایط چلسی چطور است؟
چلسی فصل گذشته 16 بازیکن غیر بومی داشت که یکی کمتر از حداکثر تعداد مجاز بود.
با توجه به این که مالکیت این باشگاه اخیرا به کنسرسیوم تاد بولی و کلارک کپیتال واگذار شده، برنامه چلسی برای پنجره نقل و انتقالات چندان مشخص نیست.
پیوستن آنتونیو رودیگر به رئال مادرید تا حدی کمک کرده است- اما غیبت او با بازگشت امرسون، مدافع ایتالیایی، پس از یک فصل جدایی قرضی جبران میشود.
به خاطر داشته باشید که آندریاس کریستنسن بازیکن بومی به حساب میآید، بنابراین جدایی او تاثیری روی سهیمه چلسی ندارد.
این باشگاه اجازه دارد بازیکنانی را به تیمهای دیگر قرض دهد تا تعداد بازیکنان غیر بومی در فهرستش را کاهش دهد.
چرا تاتنهام در موقعیت عجیبی قرار دارد؟
بازگشت بازیکنان قرض داده شده، خریدهای جدید و بالا رفتن بیوقفه سن.
جیووانی لوسلسو و تانگوی اندومبله ممکن است از انتقال قرضی به ویارئال و لیون برگردند (در حالی که آینده اندومبله مشخص نیست) و این تعداد بازیکنان غیر بومی تاتنهام را به 14 بازیکن میرساند.
دژان کولوسفسکی فصل آینده دیگر بازیکن زیر 21 سال نیست اما برایان خیل همچنان زیر 21 سال به حساب میآید.
این باشگاه همچنین ایوان پریشیچ را به خدمت گرفته، در حالی که گفته میشود به جذب ریچارلیسون و ایو بیسوما هم علاقمند است.
اریک دایر که در پرتغال رشد کرده، بازیکن بومی به حساب نمیآید.
با وجود جدایی گولینی، حضور احتمالی ریچارلیسون در کنار بیسوما ممکن است تعداد بازیکنان غیر بومی تاتنهام را به 17 بازیکن برساند- درست روی سقف سهمیه.
کار زمانی سختتر میشود که قوانین یوفا برای لیگ قهرمانان تاکید دارد که هر باشگاه میتواند حداکثر از 17 بازیکن خارجی در فهرست لیگ قهرمانانش استفاده کند- بن دیویس و جو رودون، بازیکنان ولزی، به همراه مت دوهرتی ایرلندی در این قانون جز بازیکنان بومی به حساب نمیآیند.
شرایط وولوز چطور است؟
وولوز در نزدیکی سقف سهمیه است اما جدایی رومن سائیس به آنها کمک کرده است.
آنها ارتشی از بازیکنان قرض داده شده در مسیر برگشت دارند که باید بار دیگر فکری به حال آنها کرد. در حالی که چیکینیو که عملکرد درخشانی در نیم فصل دوم فصل گذشته داشت، دیگر بازیکن زیر 21 سال به حساب نمیآید.
رایان آیت نوری و فابیو سیلوا هنوز بسیار جوان هستند و در این محدوده تعیین شده قرار نمیگیرند.
خیلی مفید بود، ممنون.