درباره هوگو ویانا: این مدیر ورزشی پرتغالی آینده منچسترسیتی را رقم می‌زند

بسیاری از کارشناسان به نقش محوری ویانا در باشگاه اسپورتینگ لیسبون اذعان دارند و خبر انتقال او به منچسترسیتی در فصل آینده، باعث ناامیدی هواداران اسپورتینگ شده است. ویانا قرار است در منچسترسیتی جایگزین چیکی بگیریستاین شود که تصمیم گرفته در پایان فصل و در سن شصت سالگی خود را بازنشسته کند.

هفت‌یک- بررسی کارنامه هوگو ویانا در اسپورتینگ لیسبون و به‌عنوان مدیر ورزشی این باشگاه را می‌توان از مقاطع مختلفی آغاز کرد. یکی از این مقاطع بررسی عملکرد باشگاه از زمان آغاز مدیریت او در سال ۲۰۱۸ است. اسپورتینگ در ۱۶ فصل پیش از این تاریخ تنها موفق به کسب چهار جام شده بود که هیچکدام از آن‌ها جام قهرمانی لیگ پرتغال نبودند. اما این تیم از سال ۲۰۱۸ تاکنون، ضمن پایان بخشیدن به سلطۀ بنفیکا و پورتو، شش عنوان ازجمله دو قهرمانی لیگ پرتغال را بدست آورده است.

یکی دیگر از معیارهای بررسی عملکرد ویانا، ارزیابی موفقیت‌های اسپورتینگ در این مقطع زمانی در بازار نقل و انتقالات است. از شاخص‌ترین نمونه‌ها می‌توان به مانوئل اوگارته، ماتئوس نونز و پدرو پورو اشاره کرد که مجموعا با قیمت حدود ۳۵ میلیون یورو (معادل ۲۹ میلیون پوند یا ۳۸ میلیون دلار) خریداری و با قیمت‌هایی معادل چهار برابر این مبلغ به فروش رسیدند. از نسل جدیدتر بازیکنان هم می‌توان قرارداد با ویکتور گیوکرس، عثمان دیومانده و مورتن هیوملاند را مثال زد که احتمالا در آینده برای اسپورتینگ بسیار سودآور خواهند بود.

در این دستاوردها افراد بسیاری دخیل بوده‌اند. روبن آموریم، سرمربی اسپورتینگ، به‌دلیل نقش‌اش در موفقیت‌های باشگاه از زمان قبول این پست در مارس ۲۰۲۰ میلادی، مورد ستایش فراوان قرار گرفته است. فدریکو وارانداش، رئیس باشگاه اسپورتینگ، دیگر چهره‌ای ست که این باشگاه را به‌خوبی در مسیر موفقیت هدایت کرده است.

بسیاری از کارشناسان به نقش محوری ویانا در باشگاه اسپورتینگ لیسبون اذعان دارند و خبر انتقال او به منچسترسیتی در فصل آینده، باعث ناامیدی هواداران اسپورتینگ شده است. ویانا قرار است در منچسترسیتی جایگزین چیکی بگیریستاین شود که تصمیم گرفته در پایان فصل و در سن شصت سالگی خود را بازنشسته کند.

باشگاه منچسترسیتی بعد از اعلام جدایی بگیریستاین، خیلی زود هوگو ویانا را به عنوان مدیر ورزشی آینده‌اش به خدمت گرفت.

ممکن است تاثیرات مدیران باشگاه اسپورتینگ بر عملکرد تیم چندان محسوس نباشد. این امر به‌ویژه در مورد ویانا که علاقه چندانی به جلب توجه ندارد، صادق است. اما با بررسی عملکرد ویانا به‌عنوان یک مدیر با سیاست و تدبیر، می‌توان به نقش کلیدی او هم در سامان بخشیدن به تدارکات و بالا بردن سطح استاندارد تیم، و هم در میز مذاکره پی برد.

وارانداش یک سال پیش در مورد ویانا گفته بود:«هوگو یکی از عوامل کلیدی در مسیر پیشرفت ماست». آموریم نیز که ویانا را دوست و همکار حرفه‌ای خود می‌داند، نقطه‌نظری مشابه دارد. او در سال ۲۰۲۲ گفته بود:«ویانا هم برای شخص من و هم برای تیم ما، غیرقابل جایگزین است. عملکرد او در این شغل با هیچ فرد دیگری قابل قیاس نیست».

ژوزه چی‌ئیرا نیز که در بین سال‌های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ تحت‌نظر ویانا و به‌عنوان مسئول استعدادیابی باشگاه اسپورتینگ فعالیت می‌کرد، دیدگاه مشابهی در مورد او دارد. او در مصاحبه با سایت اتلتیک عنوان می‌کند:«من با افراد زیادی کار کرده‌ام اما هوگو شخصیت منحصربه‌فردی دارد. او دارای قابلیت‌هایی ست که در کمتر کسی یافت می‌شود. هوگو از تمامی جهات یک فوق ستاره است».

***

بسیاری از هواداران فوتبال انگلیس ویانا را تنها به‌واسطه عملکرد نه چندان درخشانش درنیوکاسل یونایتد در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی به یاد می‌آورند. ویانا در سن نوزده سالگی وارد سنت جیمزز پارک شد. او تازه با اسپورتینگ قهرمان پرتغال شده بود و یک بازیکن تراز اول بین‌المللی به شمارمی‌آمد. انتظارات از ویانا بالا بود. اما نتوانست این انتظارات را برآورده سازد. او پس از دو فصل نه‌چندان موفق در نیوکاسل (۶۱ بازی، ۲۸ بازی از ابتدا و ۴ گل زده)، مجدداً به‌صورت قرضی در اختیار اسپورتینگ و مربی وقت آن، بابی رابسون، قرار گرفت. سپس با مبلغی پایین‌تر از قیمت خرید، به والنسیای اسپانیا واگذار شد.

ویانا اخیرا در مصاحبه‌ای با روزنامه اکپرسو گفته است:«هنوز [برای لژیونر شدن] خیلی زود بود و من عجولانه تصمیم گرفتم». ادامه دوران بازی ویانا کاملاً تحت‌الشعاع دوران اولیه ناموفق او قرار داشت. او بهترین دوران خود را در پرتغال و بازی برای تیم براگا سپری کرد؛ و حتی در این مقطع و در اواخر دوران بازی‌اش، به تیم ملی هم دعوت شد. پای چپ رویایی ویانا اصلی‌ترین شاخصه او به‌عنوان بازیکن محسوب می‌شد؛ اما او در خواندن بازی حریفان نیز از تبحر بالایی برخوردار بود. همچنین در بسیاری از موارد بازیکنان جوان‌تر و مربیان از وی حرف‌شنوی داشتند.

دومینگوش پاسینسیا، سرمربی براگا در بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ میلادی، در مصاحبه با سایت اتلتیک می‌گوید:«او یک بازیکن باشخصیت بود. شما می‌توانستید با او درباره بازی گفتگو کنید. ما با هم درمورد مسائل فوتبالی بسیاری صحبت می‌کردیم».

در روزهایی که کریس رونالدو در منچستریونایتد شکوفا می‌شد، ویانا دوران ناامیدکننده‌ای را در نیوکاسل سپری می‌کرد.

این دو نفر در سال ۲۰۱۷ مجدداً به هم رسیدند. پاسینسیا در این سال هدایت تیم پرتغالی بلننزس را برعهده داشت و در همین زمان ویانای سی و چهار ساله- که یک سال پیش به‌عنوان بازیکن از میادین خداحافظی کرده بود- به سمت مدیر ورزشی این باشگاه منصوب شد. این یک قرارداد چشمگیر برای ویانا محسوب می‌شد و او از مدت‌ها قبل خود را برای چنین شغلی آماده کرده بود.

ژوزه لوئیس، رئیس هیئت مدیره وقت باشگاه بلننزس، در گفتگو با روزنامه «آ بولا» می‌گوید:«با اینکه تازه به‌عنوان بازیکن بازنشسته شده بود، اما اطلاعات ارزشمندی راجع ‌به بازیکنان فوتبال داشت. او یک دوره مخصوص یوفا را گذرانده بود و تماس‌های بین‌المللی بسیاری برقرار کرده بود».

پاسینسیا با آغوشی باز از حضور ویانا استقبال کرد. آن دو پیش از شروع فصل در کمپی تمرینی در آلگاوره و در سر میز شام، در خصوص برنامه‌های آتی‌شان گفتگو کردند. پاسینسیا که از حضور هوگو بسیار راضی و خشنود به‌نظرمی‌رسید، عنوان کرد:«هوگو با کار خود به‌خوبی آشناست. به‌هرحال او یک فرد فوتبالی است. او شخصی بسیار باثبات و خوش‌فکر است و به دیگران آرامش می‌بخشد. من از حضور او در کنار خود بسیار خرسندم و ما رابطه بسیار خوبی با هم داریم».

با این حال ویانا شش ماه بعد و پس از درگیری با ریو پدرو سوارز، رئیس باشگاه بلننزس، از این باشگاه جدا شد. به گفته پاسینسیا این درگیری پس از آن رخ داد که سوارز بدون مشورت با ویانا، اقدام به امضای قرارداد با یک بازیکن کرد و همین امر موجب رنجش خاطر ویانا شد. پاسینسیا می‌افزاید:«ویانا احساس می‌کرد رئیس در این قضیه به اندازه کافی به او احترام نگذاشته است. او دو یا سه روز پس از این ماجرا باشگاه را ترک کرد. درواقع او به‌محض اینکه احساس کرد جایگاهش مورد تعرض قرار گرفته، تصمیم به ترک باشگاه گرفت و این بیانگر شخصیت اوست».

***

داستان عشق ویانا به اسپورتینگ از سنین نوجوانی او آغاز شد. او در شهر بارسلونا، واقع در مناطق کوهستانی شمال پرتغال، بزرگ شده بود و در ابتدا علاقه‌ای نه‌چندان جدی به «ژیل ویسنته» داشت. تیمی کوچک در منطقه زادگاهش که ورزشگاه خانگی آن در مجاورت منزل مادربزرگش قرار داشت. اما پس از نقل مکان ویانا به پایتخت، تیم موردعلاقه او نیز تغییر کرد و این علاقه پایدار باقی ماند.

ویانا در چهارده سالگی به آکادمی جوانان اسپورتینگ پیوست و دو سال بعد بدل به یک بازیکن حرفه‌ای شد. به گفته خودش تنها افسوس او در این دوران این بود که نتوانست تحصیلات دوران مدرسه خود را به پایان برساند.

ویانا در ابتدای بازگشتش به اسپورتینگ در سال ۲۰۱۸ میلادی، مدیر روابط بین‌الملل باشگاه شد. او به‌دلیل توانایی‌اش در ایجاد روابط سطح بالا با سایرین شهره بود. او با ادوگاسپار، مدیر ورزشی آرسنال و هم‌تیمی سابقش در والنسیا، روابط دوستانه‌ای برقرار کرد. روابط او با ژیلبرتوسیلوا، هافبک سابق برزیل و ایجنت کنونی را، می‌توان به‌عنوان مثالی دیگر در این رابطه ذکر کرد.

ویانا با پیراهن اسپورتنیگ به فوتبال پرتغال معرفی شد و هیچ‌وقت علاقه‌اش به این باشگاه را پنهان نکرد.

دیوگو بوآ آلما، از مدیران پرتغالی در باشگاه‌های سانتاکلارا و کاساپیا، که به طور مرتب با ویانا در ارتباط بوده است، در گفتگو با اتلتیک می‌گوید:«مهمترین ویژگی برای یک مدیر ورزشی، داشتن ارتباطات مناسب است. امروزه شما در همه جا نیازمند داشتن شبکه‌های ارتباطی قوی هستید تا بتوانید اطلاعات را از افراد معتمد در سراسر جهان دریافت کنید. هوگو از این توانایی برخوردار است. همچنین شما باید قادر باشید با بازیکنان، ایجنت‌ها و مربیان روابطی ایجاد کنید؛ و هوگو به‌خوبی از عهده این کار برمی‌آید. او به‌راحتی با افراد مختلف ارتباط برقرار می‌کند».

این سِمت روابط بین‌الملل به سکوی پرتابی برای او تبدیل شد. وارانداش در جریان انتصاب مارسل کایزر، سرمربی هلندی، در سال ۲۰۱۸ به ویا‌نا اتکا کرد، و ژانویه سال بعد او را به سِمت مدیر ورزشی ارتقا داد. آن زمان تیم اسپورتینگ دوران سختی داشت. باشگاه هنوز تحت‌تأثیر حمله افراد نقاب‌دار به زمین تمرینش در می ۲۰۱۸ بود. چند بازیکن مطرح به‌خاطر آن حادثه باشگاه را ترک کرده بودند و فضایی ناامن حکم‌فرما شده بود. مهم‌ترین وظایف ویا‌نا در ابتدای کار بازگرداندن ثبات و به‌روزرسانی فرهنگ باشگاه بر اساس الزامات قرن بیست‌ویکم بود.

چی‌ئیرا، که تقریباً همان دوره به باشگاه پیوست، دراین‌باره می‌گوید:«اسپورتینگ داشت وارد چرخه جدیدی می‌شد. باشگاه شرایط دشوار و گذشته‌اش را پشت سر گذاشته بود. حالا زمان بازسازی و تولدی دوباره بود. هوگو در این فرایند نقشی بسیار مهم داشت. او با تک‌تکِ افراد درباره وظایفشان صحبت کرد و اصولی را بنا نهاد که باعث تقویت باشگاه شدند.» یکی از جنبه‌های این تحول تأکیدی دوباره بر احترام و شفافیت بود. ویا‌نا در پادکست Expresso گفت: «رهبریِ یک تیم آسان نیست. مهم‌ترین نکته صداقت با همه است. باید راست‌گو باشید. با چنین رویکردی می‌توانید تصمیم‌های دشوار بگیرید. برای رهبری، باید راست‌گو، عادل و آرام باشید.»

کسانی که با ویا‌نا کار کرده‌اند می‌گویند این‌ها فقط شعارهای توخالی نیستند.

چی‌ئیرا می‌گوید:«او قانونی برای رعایت اخلاق حرفه‌ای دارد که خط قرمزش به حساب می‌آید. او به دیگران احترام می‌گذارد و فضای لازم برای انجام وظایفشان را در اختیار ایشان قرار می‌دهد. او آرام است و نیازی به تحمیل خودش نمی‌بیند. اجازه می‌دهد همه‌چیز به‌طور طبیعی پیش بروند. فراتر از همه این‌ها، به پرسیدن و گوش‌دادن علاقه دارد.»

حتی خورخه فرناندز، معروف به سیلاس، که ویانا فقط ۱۵۹ روز بعد از جایگزینی کایزر، در سپتامبر ۲۰۱۹ او را اخراج کرد، خاطرات خوبی از او دارد. سیلاس به اتلتیک می‌گوید:«او آدم آرامی است که معمولاً سعی می‌کند مسائل را با گفت‌وگو حل‌وفصل کند. خوش‌برخورد است و من تجربه خوشایندی از برخورد با او داشتم.»

البته در دو فصل نخست حضور ویانا در اسپورتینگ اوضاع همیشه به کام او نبود. نتیجه تلاش‌های او در پشت صحنه، در زمین چمن خود را نشان نمی‌داد. اسپورتینگ در فصل ۱۹-۲۰۱۸ رتبه سوم و فصل پس از آن رتبه چهارم را کسب کرد. تصمیمات ویانا در خرید بازیکنان به مذاق خیلی‌ها خوش نمی‌آمد – تیاگو ایلوری و رافائل کاماچو دو بازیکن از محصولات سابق آکادمی باشگاه اسپورتینگ که به‌ترتیب از ردینگ و لیورپول به خدمت گرفته شدند، دو نمونه برجسته از خریدهای ناموفق او بودند- هواداران نیز در ابراز اعتراضات خود به این تصمیمات، هیچ تعارفی نداشتند.

ویانا در دوره حضورش در والنسیا هم چندان موفق نبود و به تیم‌های اوساسونا و براگا قرض داده شد.

ویانا در پادکست اکپرسو اظهار داشت:«مسلماً یک سال و نیم نخست حضور من در باشگاه اسپورتینگ بسیار سخت گذشت و من در معرض انتقادات شدیدی قرار داشتم؛ که البته اکثر آن‌ها نیز منصفانه بود. اما شما برای رشد کردن باید از سختی‌ها گذر کنید، بیاموزید و پیشرفت کنید».

اما نقطه عطف تحولات در مارس ۲۰۲۰ رقم خورد. یعنی زمانی که اسپورتینگ آموریم را به‌عنوان سرمربی خود انتخاب کرد. البته این انتخاب تا حدودی بحث‌برانگیز بود. زیرا آموریم تا پیش از آن تنها در ۲۸ بازی مربیگری کرده بود که کمتر از نیمی از آن‌ها مربوط به بالاترین سطح لیگ می‌شد. اسپورتینگ مجبور شد برای آزاد کردن قرارداد او ۱۰ میلیون یورو به براگا بپردازد و همین امر بر میزان ریسک این انتخاب افزود.

ویانا و آموریم دوستان قدیمی هستند. آن‌ها در تیم ملی پرتغال و همچنین یک فصل در براگا همبازی بودند. هرچند ویانا به‌تنهایی مسئولیت این انتقال را برعهده نداشت، اما بسیار واضح بود که سرنوشت او با سرنوشت آموریم گره خورده است؛ خواه در جهت بهتر شدن و یا بدتر شدن. بنابراین زمانی که آموریم در فصل ۲۱-۲۰۲۰ اسپورتینگ را به مقام قهرمانی رساند، از دید بسیاری این موفقیت شاهکار ویانا در انتخاب سرمربی نیز محسوب می‌شد.

***

در توصیف ویانا از نقش خود در اسپورتینگ، چند نکته حائز اهمیت وجود دارد. نخستین نکته اجتناب او از جلب کردن توجهات به سمت خود است. او با رضایت تمام ترجیح می‌دهد موفقیت‌های تیم را به آموریم و وارانداش نسبت دهد. او بسیار متواضع است و به‌ندرت با رسانه‌ها مصاحبه می‌کند. ویانا در پادکستی اکپرسو گفته است:«ستاره‌های تیم بازیکنان، سرمربی و رئیس باشگاه هستند. بقیه ما تنها بخشی از این ساختار هستیم».

نکته دوم اینکه ویانا هیچ ابایی ندارد که دست‌ها- و یا حداقل کفش‌های خود را- خاکی کند. به گفته بوآ آلما «ویانا همیشه در جلسات تمرین تیم حضور دارد و هیچ جلسه‌ای را از دست نمی‌دهد. او به تیم، اعضای کادر و سایر نفرات بسیار نزدیک است. مدیران اسپورتینگ شخصیت‌های متفاوتی دارند. بسیاری از آنان ترجیح می‌دهند در دفتر کار بمانند و با هیئت مدیره، ایجنت‌ها و سایر مدیران در تماس باشند. اما روش هوگو این است که به تیم نزدیک باشد و در محیط تمرین حضور یابد».

شاید دلیل این رفتار را بتوان در سابقه ویانا جستجو کرد. او دیگر فوتبال بازی نمی‌کند و برای تناسب اندام خود پیاده‌روی می‌کند. اما همیشه یک فوتبالیست باقی می‌ماند و زمین چمن همواره او را مجذوب خود می‌کند. همین امر به او کمک می‌کند تا با بازیکنان فعلی مرتباً در ارتباط باشد. خود او در این رابطه به اکسپرسومی‌گوید:«البته که تاثیر دارد. شما به این طریق از طرز فکر آنان آگاه می‌شوید؛ و می‌توانید حدس بزنید در شرایط خاص بازی، چه عکس‌العملی خواهند داشت».

ویانا در دو جام جهانی و دو یورو عضو تیم ملی پرتغال بود اما در دو جام حتی یک دقیقه هم بازی نکرد.

ویانا همچنین یک مذاکره‌کننده قهار محسوب می‌شود. یکی از بدیهی‌ترین مثال‌ها امضای قرارداد با گیوکرس در تابستان ۲۰۲۳ است. اسپورتینگ برای جذب این بازیکن سوئدی با تیم‌های لیگ برتری و برخی از تیم‌های حاضر در لیگ قهرمانان، در رقابت بود. کاونتری سیتی، تیم دسته پایین‌تر انگلیسی، آماده بود در صورتی‌که مبالغ پیشنهادی با مبلغ مورد نظر باشگاه مطابقت نداشته باشد، میز مذاکره را ترک کند. اسپورتینگ قصد داشت این بازیکن را به هر ترتیبی که شده، تصاحب کند. پس از کش و قوس‌های فراوان اسپورتینگ ویانا را برای مذاکره با داگ کینگ، مالک باشگاه کاونتری، به انگلیس فرستاد.

برخلاف انتظارات، پرتغالی‌ها موفق شدند این بازیکن را به خدمت بگیرند. گیوکرس با مبلغ اولیه ۲۰ میلیون یورو و ۴ میلیون یورو پاداش عملکرد بر قرارداد، به اسپورتینگ پیوست و رکورد گران‌ترین انتقال تاریخ باشگاه را شکست. اما شاید پس از انجام ۶۲ بازی برای اسپورتینگ و به ثمر رساندن ۵۵ گل، ارزش کنونی او به چهار برابر این مقدار رسیده باشد. به گفته چی‌ئیرا «هوگو به‌خوبیمی‌دانست برای موفقیت اسپورتینگ در بازار رقابتی و بی‌رحم نقل و انتقالات، از چه حربه‌هایی در مذاکره استفاده کند.

ویانا درک می‌کرد که رقابت در این عرصه آسان نبوده و او همواره باید راه‌حلی برای به‌خدمت گرفتن بازیکنان مدنظر باشگاه بیابد». چی‌ئیرا می‌افزاید:«روش ویانا اینطور است که با کمک مهارت‌های اجتماعی خود، بیشترین بهره‌برداری را از فرصت‌هامی‌کند. او قادر است شرایط نامساعد بازار را به نفع اسپورتینگ تغییر دهد. او با بازیکن ارتباط برقرار کرده و نمایی از آینده پیش رو را به او نشان می‌دهد. او چیزی فراتر از ارقام خشک و خالی برای ارائه کردن دارد». بار دیگر شفافیت شعار ماست.

ویانا در پادکست رسانه اکپرسومی‌گوید:«ما نمی‌توانیم به بازیکن دروغ بگوییم. نمی‌توانیم برخلاف واقع به او بگوییم که ما از روحیه تیمی فوق‌العاده و مجموعه تمرینی زیبایی برخورداریم. ما باید با بازیکنان روراست باشیم و تصمیم نهایی را به خود آنان واگذار کنیم».

از نگاه باشگاه نیز این رویکرد حرفه‌ای ویانا بسیار سازنده است. بوآ آلما که در زمان حضورش در سانتاکلارا بر سر انتقال هیده‌ماسا موریتا،هافبک ژاپنی با ویانا مذاکره کرده بود، درباره او می‌گوید:«او بسیار محتاط است و علاقه‌ای ندارد نگاه‌ها را متوجه خود سازد؛ بلکه مایل است کارها را بی‌سروصدا به پیش ببرد. برخی افراد دوست دارند دست به قمار بزنند اما هوگو همیشه حقیقت را به شما می‌گوید. او همواره درباره کارهایی که می‌تواند و یا نمی‌تواند انجام دهد، صادق است. البته باید تمام تلاش خود را برای تیمش به خرج دهد، اما همیشه حقیقت را می‌گوید».

نقش ویانا در اسپورتینگ فراتر از یک مذاکره‌کننده کارکشته است. چی‌ئیرا در زمان حضورش در این باشگاه، با بهره‌برداری از اصول ویانا، مدل جامعی از استعدادیابی و رصد بازیکنان برای خود تهیه کرد و به گفته خود او این کار بدون حمایت‌های ویانا امکان‌پذیر نبود. چی‌ئیرا در مورد ویانا می‌گوید:«او در بخش استعدادیابی باشگاه بسیار فعال بود. او مجبور نبود که در تمام مراحل کار تک‌تک بازیکنان را رصد کند. اما پس از غربال بازیکنان و انتخاب بهترین گزینه‌های بالقوه، می‌توانستیم با خیال راحت ادامه کار را به ویانا بسپاریم.

او واقعاً به تبادل نظر درباره بازیکنان مختلف علاقه داشت». چی‌ئیرا می‌افزاید:«او به تمام جوانب این بازی آگاهی دارد و نسبت به جزئیات کار بسیار حساس است. او می‌داند که در این کار تنها تشخیص توانایی‌های بازیکن مطرح نیست؛ بلکه سایر جوانب نیز باید مورد توجه قرار گیرد. همکاری او با ما در بخش استعدادیابی به این معنی بود که قصد دارد وظیفه خود را به بهترین نحو انجام دهد؛ و آن عبارت بود از مذاکره برای جذب بازیکنان. ما رابطه بسیار نزدیکی با هم داشتیم».

بسیاری معتقدند حضور ویانا در منچسترسیتی در درازمدت به معنای حضور روبن آموریم در این باشگاه به عنوان جانشین پپ گواردیولاست.

آموریم نیز از هر فرصتی برای ستایش از ویانا استفاده می‌کند. او در یک کنفرانس مطبوعاتی در ماه آگوست عنوان کرد:«ویانا بارها ثابت کرده که می‌داند چگونه دست به معجزه بزند». او کمی پیش از آن در مراسم اهدای جوایز لیگ پرتغال، حتی با شور و حرارت بیشتری به تمجید از ویانا پرداخته بود:«برای هر مربی کار کردن در کنار او نهایت خوشبختی است. نه فقط به‌دلیل شایستگی‌هایش بلکه به‌خاطروفاداری‌اش».

یکی از کارمندان اسپورتینگ که نخواست نامش در این مقاله فاش شود، در مصاحبه با سایت اتلتیک گفته است ویانا و آموریم «مانند دو برادر» هستند- پیوندهای شخصی میان این دو، عملکرد حرفه‌ای آنان را نیز تقویت می‌کند. این کارمند اضافه می‌کند:«این رابطه بر پایه اعتماد شکل گرفته است. هوگو هر کاری که روبن بخواهد، برایش انجام می‌دهد. حتی می‌توانم بگویم او بیش از اسپورتینگ، به روبن وفادار است». او در ادامه می‌گوید:«روبن مرد بسیار خوبی است، اما غرور بالایی دارد. هرچند در جمع آن را نشان نمی‌دهد اما در محیط خصوصی باشگاه حس غرور او نمایان می‌شود. هنگامی که او خواسته‌ای دارد و شرایط مطابق میلش پیش نمی‌رود، معمولا هوگو سعی می‌کند شرایط را با توجه به خواسته‌های روبن تغییر دهد. آن‌ها مانند دستان چپ و راست هستند؛ یعنی تا این حد به هم نزدیکند».

اکنون در اینجا یک سوال بدیهی مطرح می‌شود: هنگامی که گواردیولا به این نتیجه برسد که زمان استراحت و یا قبول چالشی جدید برایش فرا رسیده، آیا آموریم جایگزین احتمالی وی در منچسترسیتی خواهد بود؟ کارمند اسپورتینگ به این سوال اینگونه پاسخ می‌دهد:«من ۹۹.۹ درصد مطمئن هستم که او از همین حالا می‌داند که می‌تواند روبن را با خود به سیتی ببرد؛ و یا اگر هم نمی‌داند، حداقل برای این کار تلاش خواهد کرد».

بوآ آلما نیز با این دیدگاه موافق است:«اگر تصمیم برای انتخاب مربی جدید با هوگو باشد، مطمئن هستم که او روبن را انتخاب خواهد کرد. آن‌ها رابطه بسیار بسیار محکمی با هم دارند. هر دو به یک زبان صحبت می‌کنند، رویکرد مشابهی در رصد و جذب بازیکنان دارند؛ و هر دو می‌دانند که یک تیم برای قوی‌تر شدن و جنگیدن در راه قهرمانی، به چه چیزهایی احتیاج دارد». بی‌تردید در آینده وضعیت گواردیولا مشخص خواهد شد. فعلا باید توجه‌مان را به ادامه این فصل معطوف کنیم. جایی که به احتمال زیاد اسپورتینگ در هفتمین سال حضور ویانا در آن تیم، سومین قهرمانی خود را در لیگ پرتغال بدست خواهد آورد.

هوگو ویانا ۲۳ سال پس از انتقالش به نیوکاسل، مجدداً لیگ برتر را در افق آینده کاری خود می‌بیند. این چالش از هر لحاظ برای او بزرگتر خواهد بود. به گفته پاسینسیا «هوگو به زودی پی خواهد برد که بودجه مالی منچسترسیتی با اسپورتینگ قابل مقایسه نیست». بنابراین مسئولیت‌ها و حجم کار او نیز به مراتب گسترده‌تر خواهد شد. اما چی‌ئیرا معتقد است ویانا از عهده این چالش بر خواهد آمد:«هوگو یک شهروند جهانی است». او در ادامه نتیجه می‌گیرد که «او توانایی خواندن ذهن افراد، سازگاری با شرایط و درک محیط اطراف خود را دارد. او بسیار باهوش و باتدبیر است. او همچنین از شوخ‌طبعی بالایی برخوردار است. تقریبا مشابه با شوخ‌طبعی بریتانیایی‌ها». و «همه چیز بستگی به همکاران و همراهان او و ساختار مدیریتی در سیتی دارد. این عوامل بویژه در عادت کردن او به محیط جدید بسیار موثر خواهد بود. اما نباید فراموش کرد که او قبلا هم در انگلیس بازی کرده و بنابراین انگلیس برای او یک جهان ناشناخته به حساب نمی‌آید».

 

عنوان اصلی مقاله: Hugo Viana: ‘Superstar’ sporting director, killer negotiator, Manchester City’s future نویسنده: Jack Lang  و  Sam Lee نشریه / وبسایت: The Athletic زمان انتشار: 22 اکتبر 2024
کلمات کلیدی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *