
همه آنچه باید در مورد قرعهکشی جام جهانی 2022 بدانید
هفتیک- قرعهکشی جام جهانی 2022 قطر روز جمعه برگزار میشود و 32 تیم حاضر در این رقابتها حریفانشان در مرحله گروهی این مسابقات را خواهند شناخت.
با این حال مسائل بسیاری مانند محدودیتها، سیدبندی و سایر معضلات به علاوه حضور حتمی گروه مرگ در این قرعهکشی باید مورد بررسی قرار بگیرد.
اتلتیک نگاهی به تیمهای صعود کرده، جایگاههای احتمالی و تیمهایی که هر کشوری دوست دارد در این قرعهکشی با آنها روبرو نشود، انداخته است.
***
قرعهکشی به چه صورت است؟
چهار سید مختلف برای قرعهکشی روز جمعه در نظر گرفته شده است. این سیدبندی بر اساس ردهبندی فیفاست که روز پنجشنبه اعلام شده است. با این حال، قطر به عنوان کشور میزبان در سید یک قرار گرفته و همین موضوع نگرانیهای بسیاری را به دنبال داشته است. آنها در گروه A قرار خواهند گرفت.
تیمهای دیگر حاضر در سید یک در واقع هفت تیم برتر ردهبندی فیفا هستند. سید دو هم شامل هشت تیم برتر بعدی در این ردهبندی است و سید سه شامل هشت تیمی که پس از آنها قرار دارند.
اما شرایط سید چهار جالب است. پنج جایگاه در این سید توسط ردهبندی تعیین شده است. دو جایگاه دیگر به برندگان دیدارهای پلیآف بین قارهای اختصاص دارد و جایگاه آخر به برنده دیدار پلیآف بین ولز و اسکاتلند یا اوکراین میرسد؛ دیداری که به دلیل حمله روسیه به اوکراین به تعویق افتاده است.
محدودیت جغرافیایی برای هر گروه در نظر گرفته شده است. هر قاره تنها میتواند یک نماینده در هر گروه داشته باشد، جز قاره اروپا که با توجه به داشتن سهمیه 13 تیم در این رقابتها میتواند دو نماینده در هر گروه داشته باشد.
***
چه تیمهایی در هر سید قرار دارند؟
سید یک: قطر، برزیل، بلژیک، فرانسه، آرژانتین، انگلیس، اسپانیا، پرتغال
سید دو: مکزیک، هلند، دانمارک، آلمان، اروگوئه، سوییس، آمریکا، کرواسی
سید سه: سنگال، ایران، ژاپن، مراکش، صربستان، لهستان، کره جنوبی، تونس
سید چهار: کامرون، کانادا، اکوادور، عربستان، غنا، پلی آف اروپا، برنده نیوزلند-کاستاریکا، برنده آسیا-پرو
***
شانس اصلی قهرمانی چه تیمی است؟
با توجه به این که هنوز هشت ماه تا برگزاری جام جهانی فرصت باقی مانده است، چیزهای بسیاری ممکن است از حالا تا ماه نوامبر تغییر کند.
هرچند ردهبندی فیفا در روز پنجشنبه تعیین شده، بهتر است نگاهی به آخرین جایگاهها از فوریه 2022 بیاندازیم.
پیشبینی نتیجه نهایی این تورنمنت از حالا دشوار است اما با توجه به تصورات منطقی و شواهد تاریخی، میتوانیم ایده اولیه از چگونگی عملکرد هر کشور داشته باشیم.
***
مدعیان اصلی
با فرانسه، مدافع عنوان قهرمانی، آغاز میکنیم که میتواند بار دیگر با اعتماد به نفس بالایی وارد شود چون دریای استعداد آنها هیچ محدودیتی ندارد. شاگردان دیدیه دشان مسابقات انتخابی در قاره اروپا را به آسانی پشت سر گذاشته و با 18 امتیاز از پنج پیروزی، سه تساوی و بدون شکست در صدر جدول گروهشان قرار گرفتند.
باید به این نکته اشاره کرد که فرانسه یکی از شانسهای اصلی قهرمانی- و شاید تنها مدعی- – یورو 2020 در تابستان گذشته بود اما در مرحله یک هشتم در ضربات پنالتی برابر سوییس حذف شد. این در حالی بود که آنها پس از قرار گرفتن در “گروه مرگ” با پرتغال و آلمان تنها یک پیروزی در این مسابقات به دست آوردند.
به نظر میرسد که این تیم در حال حاضر هماهنگی بیشتری دارد و هر تیمی که کیلیان امباپه را در اختیار داشته باشد، جز مدعیان به حساب میآید.
برزیل، قهرمان پنج دوره این رقابتها، همیشه جز مدعیان قدرتمند است و صعود آنها نیز بسیار متقاعدکننده بود- این تیم با 45 امتیاز از 17 بازی در صدر جدول رقابتهای انتخابی منطقه آمریکا جنوبی قرار دارد. شاگردان تیته در هیچ دیداری شکست نخوردند و 40 گل به ثمر رساندند که به شکل قابل تاملی بیشتر از هر تیم دیگری در آمریکای جنوبی است (بیشترین گل زده پس از آنها متعلق به آرژانتین و اکوادور با 27 گل زده است).
نیمار بیشترین تعداد تاثیرگذاری روی گلهای زده در مسابقات انتخابی را داشت- 16 تاثیرگذاری در 17 بازی که برزیل انجام داد. نگاهی ساده به بازیکنان این تیم نشان میدهد که آنها تیمی ترسناک هستند و بعید است که این شرایط تا ماه نوامبر تغییر کند.
آرژانتین، قهرمان کوپا آمهریکا، باید با این اعتماد به نفس قدم به این مسابقات بگذارد که میتواند برای سومین بار فاتح جام جهانی شود.. جایگاه دوم آنها در مسابقات انتخابی به معنای حضور مستقیم آنها در این رقابتها بوده و باید به این توجه داشت که قهرمانی اخیر آنها در کوپا آمهریکا بدون شک باری روانی را از دوش این تیم برداشته است.
لیونل مسی بزرگترین نام حاضر در این تیم است اما با حضور آنخل دیماریا، پائولو دیبالا، رودریگو دی پل و لائوتارو مارتینز که همگی به احتمال زیاد همراه آرژانتین خواهند بود، آنها بازیکنان سرنوشتساز بسیاری در ترکیبشان دارند.
اسپانیا بسیاری را در یورو 2020 شگفتزده کرد. مردم شانس زیادی برای قهرمانی آنها در این تورنمنت قائل نبودند اما آنها توانستند در جریان بازی با ایتالیا، قهرمان نهایی این رقابتها، در نیمهنهایی بهتر ظاهر شوند و تنها در ضربات پنالتی شکست را پذیرا شدند.
آنها هنوز به همان تیم قدرتمندی تبدیل نشدهاند که توانست در دو جام ملتهای اروپای متوالی و جام جهانی 2010 قهرمان شود. با این حال، آنها تیمی قوی دارند و حضور لوییز انریکه روی نیمکت این تیم به این معناست که آنها بهترین سرمربی حاضر در این رقابتها را در اختیار دارند. اسپانیا با حضور استعدادهای جدید- مانند پدری از بارسلونا- جان تازه گرفته و شانس خود برای کسب عنوان قهرمانی را افزایش داده است.

فران تورس و گاوی رهبران جوان اسپانیای جدید به حساب میآیند.
پس از چند فصل نمایش ضعیف، عملکرد تیم ملی انگلیس در چند تورنمنت اخیر نشان داده که این تیم باید در بین مدعیان باشد. آنها در جام جهانی 2018 چهارم شدند و در یورو عنوان نایب قهرمانی را از آن خود کردند.
شاگردان گرت ساوتگیت در مرحله انتخابی با هشت پیروزی و دو تساوی در صدر گروهشان قرار گرفتند. هسته اصلی تیم بازیکنان تیم ملی انگلیس به صعود به مراحل پایانی رقابتها عادت کرده و میخواهد اطمینان حاصل کند که این اتفاق در قطر هم ادامه پیدا خواهد کرد.
آلمان در چند سال اخیر افت محسوسی داشته و پس از عملکرد ناامیدکننده در یورو 2020 در سید دوم قرعهکشی قرار گرفت- اما حذف آنها از جمع مدعیان اشتباه است. با حضور هانسی فلیک روی نیمکت این تیم احتمالا شاهد نسخه جدیدی از آلمان خواهیم بود. آنها با 9 پیروزی از 10 بازی در گروهشان صدرنشین شدند.
خط دفاعی آنها هنوز میتواند آسیبپذیر باشد اما نباید قدرت هجومی این تیم را دستکم گرفت. آیا جمال موسیالا، ستاره با استعداد 19 ساله آلمان، میتواند در سطح جهانی درخشان ظاهر شود؟
***
مدعیان در سایه
حضور آنها در این بخش نباید شما را فریب دهد- بلژیک یکی از مدعیان است. آنها پیش از این در رده اول ردهبندی جهانی قرار داشته و در سید اول هستند.
با این حال، این احساس وجود دارد که آنها به اندازه قبل قدرتمند نیستند و شاید در حال حاضر به عنوان کشوری شناخته شوند که با وجود داشتن “نسل طلایی” در سالهایی اخیر نتوانستهاند از استعدادی که دارند استفاده کنند. آنها در نیمهنهایی جام جهانی قبل برابر فرانسه شکست خوردند و در یورو نیز برابر ایتالیا، دیگر قهرمان نهایی رقابتها، شکست خوردند.
هلند نتوانست در جام جهانی قبلی حضور داشته باشد اما آنها این بار صدرنشین گروهشان شدند و این در حالی بود که با ترکیه و نروژ رقابت میکردند.
هلند در مرحله یک هشتم یورو در دیداری که تحت تاثیر کارت قرمز ماتیس دلیخت قرار گرفت برابر جمهوری چک شکست خورد. این بار هلند میتواند از ویرژیل فن دایک استفاده کند – مدافع 30 سالهای که در رقابتهای تابستان گذشته به دلیل مصدومیت غایب بود. اگر همه چیز خوب پیش برود، تیم لویی فنخال میتواند حضور قدرتمندانه در مسیر رسیدن به فینال جام جهانی 2010 را تکرار کند.
اروگوئه در گروه انتخابی منطقه آمریکای جنوبی سوم شد که نشانگر جایگاه آنهاست- قدرتمند اما پس از آرژانتین و برزیل.
هسته اصلی بازیکنان آنها در جام جهانی نسبتا مسن است (یا باتجربه، بستگی به نحوه نگاه شما دارد). آنها در آخرین بازیشان که صعودشان را قطعی کرد با ادینسون کاوانی 35 ساله، دیهگو گودین 36 ساله و لوییس سوارز 35 ساله به میدان رفتند.
با این وجود، قدرت زیادی پشت این بازیکنان کهنهکار وجود دارد- داورین نونز، مهاجم 22 ساله بنفیکا، به همراه فده والورده از رئال مادرید و رودریگو بنتانکور از تاتنهام نشان دادند که آنها هم ستارههای در حال ظهور خودشان را دارند.

بنتانکور مهرهای کلیدی برای اروگوئه در قطر خواهد بود.
پرتغال این هفته با پیروزی برابر مقدونیه شمالی در دیدار پلیآف راهی جام جهانی شد. این تزلزل دلیل اصلی قرار گرفتن آنها در این سید است اما این تیم بدون شک قدرتمند است.
تیمی که شامل برناردو سیلوا، برونو فرناندز، ژوائو فلیکس، دیوگو ژوتا و کریستیانو رونالدو است، همیشه تهدید بزرگی به حساب میآید. این بازیکنان به عنوان قهرمان یورو 2016 توانایی کسب اولین جام قهرمانی تاریخ فوتبال پرتغال را دارند.
سنگال هم این هفته با حذف مصر سهمیه حضور در جام جهانی را به دست آورد تا چند ماه اخیر را برای آلیو سیسه بسیار لذتبخش کرده باشد. آنها بار دیگر در ضربات پنالتی برابر مصر به پیروزی رسیدند و این کار را به همان شکلی انجام دادند که قهرمانی جام ملتهای آفریقا در ماه فوریه را برای آنها به ارمغان آورده بود.
سیسه میخواهد این پویایی را تا جام جهانی در ماه نوامبر حفظ کند تا مطمئن شود که سنگال تهدیدی جدی خواهد بود. این بازیکنان میدانند که قهرمانی در یک رقابت بین المللی مهم چه معنایی دارد.
***
شگفتیسازها
دانمارک با 27 امتیاز و کسب بیشترین امتیاز در قاره اروپا در صدر گروهش قرار گرفت. بسیاری شاید تصور میکردند که صعود آنها به مرحله نیمه نهایی یورو 2020 به واسطه ارتباط نزدیک و اتحادی بود که پس از حادثه دردناک برای کریستین اریکسن در اولین بازی مرحله گروهی در این تیم ایجاد شد اما این شاید بیلطفی در حق آنها باشد. دانمارک تیمی قدرتمند است که میتواند برای هر تیم ملیای دردسرساز شود.
کرواسی در صدر گروهش قرار گرفت تا راهی قطر شود و این واقعیت که آنها در سید دوم قرار دارند با توجه به قدرت کلی این تیم منطقی به نظر میرسد. فینالیست جام جهانی 2018 نباید دستکم گرفته شد اما با توجه به این که بازیکنانی کلیدی چون لوکا مودریچ، ایوان پریشیچ، آندری کراماریچ و مارسلو بروزوویچ همگی در زمان آغاز این تورنمنت 30 سال یا بیشتر دارند، این تیم پا به سن گذاشته به حساب میآید و بعید است که بتواند شاهکار روسیه را تکرار کند.
کانادا اولین تیم کونکاکاف بود که سهمیه حضور در قطر را پیش از مکزیک و آمریکا کسب کرد. این اولین حضور آنها در جام جهانی در 36 سال اخیر است.
آنها از حضور آلفونسو دیویس از بایرن مونیخ و جاناتان دیوید از لیل بهره میبرند- اگر کانادا قرار باشد تیمی را شگفتزده کند، احتمالا به واسطه این دو بازیکن است که هسته اصلی موفقیت آنها هستند. کایل لارین از بشیکتاش که با 13 گل بهترین گلزن مسابقات انتخابی منطقه کونکاکاف به حساب میآید را هم نباید فراموش کرد. حواستان به کانادا باشد.
مکزیک، قدرت سنتی آمریکای شمالی، با پیروزی برابر السالوادور در بازی آخر در رده دوم منطقه کونکاکاف قرار گرفت اما آنها در طول این مسابقات مشکلات زیادی داشتند. تاتا مارتینو، سرمربی این تیم، بیشترین تقصیر را داشت اما جدای از چند پست خاص مانند اروینگ لوزانو از ناپولی و رائول خیمنز از وولوز، این تیم بازیکنان زیادی ندارد که در سطح اول فوتبال جهان بازی کنند و روند انتقال بازیکنان از لالیگای مکزیک به اروپا دشوار شده، چرا که استعدادیابان بیشتر به آکادمیها لیگ فوتبال آمریکا توجه میکنند. این تیم روی کاغذ حریف خطرناکی است اما با تنها یک پیروزی برابر 35 تیم برتر- بر اساس آمار اِلو- از سال 2019 تا به حال، آنها بیشتر طبلی تو خالی به حساب میآیند.
آمریکا به عنوان یکی از 15 تیم برتر جهان روند پر فراز و نشیبی در مسابقات انتخابی داشت، پس از کانادا و مکزیک در رده سوم منطقه کونکاکاف قرار گرفت و مجبور شد تا روز آخر برای صعود رسمی به رقابتهای جام جهانی 2018 صبر کند.
با این حال اگر این تیم کاملا آماده باشد، پر از ستارگان درخشانی است که بعضی از آنها در بزرگترین باشگاههای دنیا بازی میکنند: نه فقط کریستین پولیشیچ در چلسی، بلکه سرجینیو دِست در بارسلونا، جیووانی رینا در بروسیا دورتموند، وستون مککنی در یوونتوس، تیم وهآ در لیل، تایلر آدامز در لایپزیش و یونس موسی در والنسیا.
آنها بهترین آمار گلهای مورد انتظار زده و دریافتی را در آخرین دور رقابتهای انتخابی به ثبت رساندند و این احساس وجود دارد که اگر آمریکا بتواند مهاجم خوبی را برای گلزنی پیدا کند- ژسوس فریرا از دالاس در اواخر مرحله انتخابی عملکرد بسیاری خوبی در زمینه گلهای مورد انتظار و پاس گلهای مورد انتظار داشت- این تیم با پرسینگ شدید و پاسکاری خوب میتواند شانه به شانه تیمهای بزرگ پیش برود.

تایلر آدامز از پتانسیل بالایی برای درخشش در قطر برخوردار است.
سوییس میداند که شانس زیادی برای قهرمانی ندارد اما آنها زود تسلیم نمیشوند. آنها با 18 امتیاز مجوز صعود به این تورنمنت را دریافت کرده و در گروهی دشوار بالاتر از ایتالیا قرار گرفتند. شکست در مرحله یک چهارم نهایی برابر اسپانیا مانع از پیشروی بیشتر آنها در یورو 2020 شد اما این تیم قبل از آن فرانسه را حذف کرده بود. آنها توان ناامید کردن حریفان را در خود دارند.
باید به این نکته توجه کرد که کامرون در جام ملتهای آفریقای امسال سوم شد و نباید دستکم گرفته شود. قهرمانی آنها بعید است اما قدرت شگفتزده کردن تیمها را دارند. آنها با 15 امتیاز صدرنشین گروهشان در مرحله انتخابی شدند و در دو دیدار رفت و برگشت پلیآف برابر الجزایر قرار گرفتند. بازی پر حادثه این دو تیم در نهایت با پیروزی کامرون با گل زده در خانه حریف به لطف گل دقیقه آخر کارل توکو اکامبی به پایان رسید. روحیه و اتحاد آنها بسیار قوی است.
مراکش در دیدار پلیآف متقاعدکننده ظاهر شده و با نتیجه 2-5 در مجموع دو بازی رفت و برگشت برابر کونگو پیروز شد. این پیروزی با توجه به کیفیتی که آنها در این تیم با حضور بازیکنان جذابی چون اشرف حکیمی از پاری سن ژرمن، عبده الزلزولی از بارسلونا و یوسف النصیری دارند، چندان باعث تعجب نیست.
صربستان هم به همین شکل بازیکنان درخشانی خصوصا در خط حمله دارد. با حضور ستارههایی چون الکساندر میتروویچ، دوشان ولاهوویچ، لوکا یوویچ و دوشان تادیچ، آنها گزینههای بسیاری در خط حمله دارند. صربستان با 20 امتیاز صدرنشین گروهش در مرحله انتخابی شد تا بالاتر از پرتغال قرار بگیرد. دانستن همین موضوع برای درک قدرت رقابت آنها کافی است.
***
تیمهای دور از رقابت قهرمانی
قطر، کشور میزبان، در سید اول قرعهکشی قرار دارد اما باید در زمین واقعگرا باشیم. آنها در جایگاه پنجاه و دوم جدول ردهبندی فیفا قرار دارند و شانس این که بتوانند چالشی جدی برای تیمهای بزرگ باشند، کم است.
لهستان تا زمانی که روبرت لواندوفسکی را در تیمش داشته باشد شانس پیروزی در هر دیداری را دارد اما واقعیت این است که آنها شانس زیادی برای رقابت ندارند. پیروزی 0-2 برابر سوئد در پلیآف مجوز صعود را به این تیم داد اما تجربه قبلی آنها در سال 2018 قرار گرفتن در قعر گروهی شامل کلمبیا، ژاپن و سنگال است.
اکوادور پس از قرار گرفتن در رده چهارم مسابقات انتخابی منطقه آمریکای جنوبی باید از عملکردش راضی باشد. آنها در جایگاه چهل و چهارم ردهبندی فیفا قرار دارند و انتظار زیادی از آنها نمیرود.
غنا با پیروزی برابر نیجریه با گل زده در خانه حریف به لطف گل توماس پارتی به جام جهانی راه پیدا کرد. این چهارمین باری است که ستارههای سیاه موفق به حضور در این تورنمنت میشوند و امیدوار هستند که این بار هم بتوانند مانند جام جهانی 2010 به مرحله یک چهارم نهایی برسند.

توماس پارتی گل صعود غنا به جام جهانی 2022 را به ثمر رساند
تونس هم با پیروزی 0-1 در مجموع دو بازی رفت و برگشت برابر مالی راهی قطر شد. آنها پس از غیبت در دو جام جهانی متوالی، حالا برای دومین بار متوالی مجوز حضور در این رقابتها را به دست آوردهاند.
ایران روی کاغذ تیم قدرتمندی است- آنها در جایگاه بیست و یکم جدول ردهبندی فیفا قرار دارند و در سومین دوره از مرحله انتخابی بالاتر از کره جنوبی در صدر جدول قرار گرفتند. هر دو تیم یک سر و گردن بالاتر از سایر تیمهای این گروه بودند. ایران برای سومین بار متوالی راهی جام جهانی شده تا رکورد جدیدی را ثبت کند.
ژاپن با پیروزی هفته گذشته برابر استرالیا مجوز صعود به جام جهانی را دریافت کرد. آنها پس از عربستان سعودی در گروهشان در رده دوم قرار گرفتند تا به عنوان یکی از نمایندگان کنفدراسیون فوتبال آسیا راهی این رقابت شوند. ژاپن در جایگاه بیست و سوم ردهبندی فیفا قرار دارد و بالاتر از عربستان سعودی است که در رده پنجاه و سوم جای گرفته است. نحوه عملکرد آنها در زمان آغاز تورنمنت ممکن است این ردهها را تغییر دهد.